Teksti ja kuvitus
Riikka Alakoski

Millä hinnalla?

Miten hinnoitella luova työ? Onko näkyvyys hyväksyttävä palkka? Graafikon työ on asiantuntijatyötä. Ei ole väärin laskuttaa erikoisammattitaitoa vaativasta työstä sen vaatimien taitojen mukaan. Jos emme pidä itseämme ammattilaisina, miksi muut tekisivät niin?

Hinnoittelu on luovan alan peruskysymys. Työnsä pitää osata hinnoitella oikein. Jos hinnoittelee työnsä liian korkealle, työtarjoukset voivat vähentyä. Jos taas hinnottelee työnsä liian alas, on töitä hintaan nähden liikaa ja tulot jäävät pieneksi. Miten löytää oikea hinta omalle työlle?

Heikki Jokisen Graafikon tuoreet eväät-teoksessa kerrotaan, että jokainen toimeksianto on oma tapauksensa, jonka laskutusta tulee pohtia erikseen. Freelancerin on lähes aina neuvoteltava palkkiostaan erikseen. Se on taito, joka jokaisen graafikon pitää osata yhtä hyvin kuin työn myynnin ja sen tekemisen.

Jokisen mukaan paras tapa pärjätä hinnoittelussa on laskea omalle työlleen oikea hinta. Hinta tulee suhteuttaa työhön käytettyyn aikaan. Jokisen mukaan käytettyä aikaa arvioidessa on hyvä muistaa, että esimerkiksi kuvitusten suunnittelu vie usein enemmän aikaa kuin itse piirtäminen. Jos kuvitusta täytyy muokata useaan otteeseen, tulee sekin näkyä laskussa. Muutosten tekeminen vie aikaa.

Graafisten suunnittelijoiden, Art Directorien, taittajien ja kuvittajien töiden hinnoittelu

Suomen freelance-journalistit ry on laskenut graafisten suunnittelijoiden, Art Directorien, taittajien ja kuvittajien palkkiosuositukset vuodelle 2020. Palkkiosuosituksessa kerrotaan, paljonko freelancerin tulisi laskuttaa työstään päästäkseen työsuhteisen kollegansa keskimääräiseen kuukausiansioon. Hinnat eivät ole maksimihintoja, vaan erityisosaamisesta tai esimerkiksi kiiretyöstä laskutetaan enemmän. Opiskelijana näitä hintoja voi soveltaa omaan työhön.

 • Tunnin työ 89 €
 • Puoli työpäivää 335 €
 • Yksi työpäivä 669 €
 • Yksi työviikko 3 349 €
 • Neljä työviikkoa 13 396 €

Myytäessä kuvituksia jatkuvalla käyttöoikeudella palkkiota nostetaan 15 %. Piirroskuvitukset ovat arvonlisäverottomia. Mainostarkoituksiin tehtyjen kuvitusten ja graafisen suunnittelun hintoihin lisätään alv. 24 %.

Näkyvyys palkaksi?

Yritys pyytää Instagram-tililleen mainosmateriaalia, mutta ilmoittaa, että heillä ei ole varaa maksaa tehdystä työstä. Tekijä saa näkyvyyttä ja nimensä esille heidän sosiaalisessa mediassaan. Olisi helppoa neuvoa, että ilmaistyölle ja näkyvyydellä palkan maksamiselle pitäisi aina sanoa automaattisesti ei. Ethän sanoisi esimerkiksi kampaajalle, että maksat näkyvyydellä. Ilmaistyöhön suostuvan on hyvä ottaa huomioon tiettyjä asioita, jotka vaikuttavat työn tekemiseen.

Ilmaistyö voi kannattaa, jos

 • Sen saa tehdä haluamallaan tavalla
 • Siihen ei kulu liikaa aikaa muilta töiltä
 • Työ on sellainen, jonka olet aina halunnut tehdä
 • Se poikii myöhemmin muita töitä
 • Portfolio tarvitsee täytettä
 • Kyseessä on hyväntekeväisyysprojekti. Se on aina ilmaistyötä
 • Muut ottaisivat työn vastaan. Keskustele kollegoiden kanssa
 • Olet opiskelija. Kysy oppilaitoksestasi, voiko työstä saada opintopisteitä

Lähteet:
H. Jokinen, (2009). Graafikon tuoreet eväät. Lahti, Aldus.
Suomen freelance-journalistit ry, (2020). Palkkiosuositukset vuodelle 2020. https://www.freet.fi/palkkiot-ja-sopimukset/miten-free-journalisti-hinnoittelee-tyonsa/. Viitattu 23.4.2020.

More Stories
Viikot kun maailma hiljeni