Viikot kun maailma hiljeni

Tartunnat leviävät eksponentiaalisesti, Suomi laittaa rajat kiinni,
yritykset menevät kovaa vauhtia kohti konkursseja, lähityöt seisahtuvat,
mac-luokat hiljenevät ja koronaviruspandemia jyllää kaikkialla
povaten maailmanlaajuista lamaa – kuinka muuttuu arki grasuopiskelijalla,
joka muutenkin naputtelee pikselivälejä paljolti omalla koneellaan?


TEKSTI JA KUVITUS
Josefina Yrjölä

blank

Rakas koronapäiväkirja,

break

13.3. On perjantai kolmastoista, joka osoittaa kerrankin olevansa maineensa veroinen ja koronauhka alkaa todella realisoitua: tapahtumia perutaan ja siirretään urakalla, joten niiden ilmeidenkin suunnittelut laitetaan jäihin. Loppukevät taitaakin mennä all schoolwork no fun -merkeissä. Lehtemme eteneminen ja suunnittelu siirtyy etätyöhön. Epävarmuus, epäusko, meemit ja vessapaperin hamstraus ovat vallitsevia olotiloja.

14.3. Tunteiden vuoristorataa: ei oikein osaa päättää ollako tässä uudessa, historiallisestikin merkittävässä maailmantilanteessa enemmän peruuntuneista jutuista harmistunut, kaikista toimenpiteistä ja ihmisten käytöksestä hämmentynyt, itse viruksesta pelokas vai yhteiskunnan tulevaisuudesta utelias 🤔

16.3. Lehtemme tiimikuvaukset! 📸 Onneksi nyt, sillä saamme samalla tietää yliopiston sulkevan ovensa kuukaudeksi, jolloin valokuvastudiokaan salamoineen ei ole käytössä. Rip unirytmi ja terveellinen ruokavalio – jos niissä ei aiemminkaan ollut kehumista niin mitä sitten tuleman pitää nyt. Kaksi ryhmäläistämme ei päässyt täksi päiväksi kuvauksiin, joten heidät täytyy koittaa saada kuvattua myöhemmin…jotenkin. Pyrimme pitämään terveen etäisyyden toisiimme ja heippaamme hyvästit; nähkäämme fyysisesti jälleen maailmanlopun jälkeen! 👋

17.3. Adobe tarjoaa kaikille sen kanssa sopimuksen tehneiden korkeakoulujen opiskelijoille ohjelmansa kotikäyttöön veloituksetta etätyön mahdollistamiseksi kriisin aikana. Kiitti Adobe, reilu veto! 👍

18.3. Euroviisut peruttu 😮 Ihmiset valmistautuvat yhteislauluihin parvekkeilla. Näillä saattaa olla yhteys. Kylläpä vaan sitä voi olla iloinen, etten lähtenyt vaihtoon nyt nelosvuoden keväällä, kuten alun perin olin suunnitellut.

20.3. Etäyhteydet Skypen, Adobe Connectin, Microsoft Teamsin ja vaikka minkä kautta tulilla, mutta yhtä lailla tekniikka aiheuttaa omaa yllätyksellistä lisämaustettaan. Kerrankin tuntuu, että politiikan puolella tehdään yksi toisensa perään vain järkeviä ja reiluja päätöksiä.

21.3. Positiivisuuden levittämiseksi ja tylsyyden lievittämiseksi some tursuaa #kuvahaasteita. Lapsuudenkuvat, iltojenratot ja parhaat taidepostaukset kehiin! Sosiaalinen media on nousemassa arvoon arvaamattomaan.

23.3. Laskettelukeskukset menevät kilpaa säppiin viikkoa etuajassa, kun Lappiin lomille ja koronapakoon rynnivät massat tukkivat nelostien Oulusta Rovaniemelle. Päivän positiivisena Virastotalolta saa haettua ruoka-annoksia opiskelijahintaan! Ruokavalio pelastettu, kunhan sinne jaksaa raahautua! (spoilerivaroitus: en jaksanut 🐢)

24.3. Olympialaiset siirretään. Vabu on lobu. Onneksi opiskelijat ovat hauskanpidon suhteen kekseliästä sakkia ja muun muassa ainejärjestöt ovat nousseet haasteeseen pitää jäseniensä hengen korkealla. Houkutus kekkaloida ja pällistellä pelkissä pyjamissa ikkunasta kasvaa, kun ei tarvitse lähteä mihinkään.

25.3. Uusimaa ja ravintoloita päätetään sulkea, kun ihmisillä se menojalka vaan vipattaa. Käsittämätöntä miten ihmiset eivät vain halua hyvällä nyt uskoa. Kela lupaa huomioida tilanteen opintotukikäsittelyssä. Kaupassa hyllyjen välissä on aavemaisen väljää ilman totuttuja turistimassoja ja paikallisiakin on vain satunnaisia. Kuin pelaisi kuurupiiloa, mutta kiinniottajaa ei näe tai edes tiedä onko sitä 😬

26.3. UMG-tiimissä testiprinttien onnistuminen mietityttää. Kaikkialla sanotaan ja oletetaan ihmisillä olevan nyt enemmän aikaa kaikkeen, mutta kyllä näitä hommia vaan riittää.

27.3. Jos jotain positiivista tästä voi saada irti, niin nyt on sen aika, jos koskaan: mahdollisuus napata omasta päivärytmistä kiinni ja luoda omat toimivat rutiinit! Ilman kotoa lähtemistä päivät saattavat alkaa tuntumaan yhdeltä pitkältä jatkumolta, jossa aika katoaa ja hommat leviää, joten on tärkeää luoda omat aikataulut ja pitää niistä kiinni 💪

28.3. Netissä pyörii videoita tyhjät kaupungit löytäneistä villieläimistä. Dystooppinen fiilis toden totta. Lainaanrannan lenkillä näkyy vain yksi ihminen.

Kaupassa hyllyjen välissä on aavemaisen väljää ilman totuttuja turistimassoja ja paikallisiakin on vain satunnaisia. Kuin pelaisi kuurupiiloa, mutta kiinniottajaa ei näe tai edes tiedä onko sitä.

29.3. Tuntuu tässä tilanteessa kyllä jokseenkin onnekkaalta: opiskelijana työt eivät ole vaakalaudalla, hommia tehdään alalla muutenkin paljon etänä ja olen perusterve nuori aikuinen, joka viihtyy muutenkin sisällä omien ajatustensa kanssa, mutta jolla on kuitenkin sosiaalista verkostoa seuraa pitämään. Oudolla tapaa tässä kriisitilanteessa tuntuu jopa yleisesti rennommalta, kun ei tarvitse kiirehtiä mihinkään, koittaa päivittäin näyttää edustavalta tai keksiä smalltalkia. Nukuttuakin on saanut enemmän ilman aamuluentoja tai iltarientoja. Nyt kun saisi vielä syötyä jotain muutakin kuin pitsaa ja liikuttua muutenkin kuin työtuolin ja sängyn väliä.

30.3. Kämpän siivoaminen ja järjestely syyhyttää entistä enemmän, kun oleilee samassa paikassa koko ajan.

31.3. Oli jo aikakin koronan saapua uniin; niissä pidämme olevinaan lehden etäpalsua kaikki kivasti omilla koneillaan vierekkäin samassa huoneessa, ja vessassa odottaa tyhjät rullat 💩 Koulujen sulku jatkuu toukokuun loppuun asti, mikä nostaakin kuumaksi perunaksi meidän lehtien jakoon saamisen: luommeko tilaussysteemin vai lykkäämmekö koko lehteä kenties syksyyn?

1.4. Koronaepidemia kääntyi kaikkialla rankkaan laskuun! Aprillia! Edelleen ollaan kusessa! 😃

2.4. Ensimmäinen oikein kunnon matalan energian päivä. Etäluento tuntuu vievän kaikki mehut ja loppupäivä kuluu jumittaessa – kai sitä tuli joku pieni homma tehtyä, nettivideoita katseltua ja torkuttua. Mikä viikonpäivä nyt olikaan?

3.4. Monet kuvittajat, valokuvaajat ja muut taidealan ammattilaiset ovat nyt laittaneet ilmaiseen jakoon kurssejaan eristyksiin jumiutuneille. Tämä on kyllä oiva tilaisuus omaksua uusia oppeja ja taitoja, jos löytyy aikaa ja jaksamista.

4.4. Poikkeusolot tarjoavat myös tilaa poikkeuksellisille tilaisuuksille: luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyjä testataan jälleen paitsi taidealalla, myös kaikkialla muuallakin. Nettikontentti ja -presenssi korostuvat ihmisten etsiessä viihdykettä, tekemistä ja vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Poikkeusolot tarjoavat
myös tilaa poikkeuksellisille tilaisuuksille.

5.4. Alkaa jo vähän tuntua niskassa, kun kaikki hommat, vapaa-aika ja sosiaalisten suhteiden hoito tapahtuu pitkälti ruudun ääressä.

6.4. Niskajumi eskaloituukin nopeasti yläselän superjumiksi, niin pakko alkaa kiinnittää parempaa huomiota työergonomiaan ja ruutuaikaan 😬 Nurinkurisesti korona pakottaa elämään kaiken kaikkiaan funktionaalisemmin ja korjaamaan elämän epäkohtia, jotta pysyy terveenä. Elä terveellisesti niin pysyt terveenä, mikä yllätys! 🤯😂 Eipä tämän realisoimiseen tarvittukaan kuin maailmanlaajuinen pandemia.

8.4. Pitkästä aikaa tuli piirrettyä ihan vain omaksi iloksi fyysiseen luonnosvihkoon 😊

9.4. Tänä vuonna Jätkänpatsas onkin näköjään saanut lakituksen sijaan maskituksen 😷

10.4. Yksi kiinnostavimmista aspekteista tässä pandemian pyörteissä on ollut seurata eri tahojen kriisiviestintää. Jokaisen yrityksen, järjestön, tapahtuman ja jopa yksilön on täytynyt miettiä, miten koronasta puhuu ja viestii muille. Monet ovat turvautuneet huumoriin, toiset levittävät kaiken, myös virheellisen, tiedon heti eteenpäin. Uudessa vielä kehittyvässä tilanteessa on hankala tietää miten pitäisi toimia, joten erilaisia toimintamalleja on kehitelty paljon vastaamaan samaten hyvin erilaisiin odotuksiin. Jotkin tahot selvästi ovat nähneet tilanteessa taas tilaisuuden hyötyä lietsomalla paniikkia.

11.4. Jos aiemmin pohdittiin digitalisaation vaikutuksia, niin näinä aikoina ainakin sen hyödyt ovat korostuneet: etämahdollisuuksien ansiosta osa töistä ja yhteydenpito ovat edelleen mahdollisia, sosiaaliset mediat pitävät ihmiset yhteyksissä ja viihdytettynä ja tiedonkulku on nopeampaa. Myös vanhempien sukupolvien on täytynyt paremmin nyt tutustua teknologian saloihin.

13.4. Tämä on se päivä, jolloin alun perin koulujen sulku olisi päättynyt, mutta näillä näkymin se tulee jatkumaan vielä kuukauden lisää, ellei pidempäänkin. Ken tietää. Lehtemme on kuitenkin sitkeästi jatkanut valmistumistaan pitkälti aikataulun mukaan, muutama lisäkriisi vain mausteena. Mutta on hyvääkin kriiseistä seurannut: ainakin tänä vuonna lehteä voi myös tilata netistä, joten sen saa tällä kertaa myös yliopistoa kauemmas ✌️

Graafikkopuu, oksa
Previous
Graafikkopuu
More Stories
Tyhjästä on pakko nyhjästä