Lorem ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit dolor sit amet.

logo

Professorin terveiset: Mielekkään arjen designia

KUVITUS OLGA IMMONEN

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 nostaa esiin tiedon saavutettavuuden ja ymmärrettävyyden. Nämä ovatkin tärkeitä yhteiskunnallisia tavoitteita. Laajasti ymmärrettynä saavutettavuus koskee kaikkea viestintää ja tarkoittaa sisällön rakentamista ja välittämistä kullekin ihmisryhmälle sopivassa muodossa. Graafisille suunnittelijoille tämä on suorastaan työn lähtökohta. Olemme tottuneet löytämään ratkaisuja, jotka ovat käyttäjäystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Suunnittelemalla selkeitä ja tarkoituksenmukaisia esityksiä tuotamme lopulta ymmärrystä. 


Ajattelepa vaikka asiointia pankissa: luitko lainasopimuksesta myös viimeisten sivujen pikkupräntin? Jo sommittelun ja typografisen muotoilun keinoin sen luettavuutta voitaisiin parantaa ja tiedon löytämistä helpottaa. Esimerkki on pian valmistuvasta gradututkielmasta, jossa opiskelija teki myös kokeiluja, miten koko hakemusprosessia voisi havainnollistaa kuvallisena kaaviona tai sarjakuvana. Visualisoinnista on usein hyötyä, ja ajatukseltaan kirkkaalla kuvalla voimaa. Toki tarvitaan lisäksi kapulakielen oikojia, jotta ihmisten välinen viestintä olisi vaivatonta ja mukavaa. Kokeilu kiinnittää huomion myös ilmaisumuotojen välisiin eroihin: Kun kuville luonteenomainen tapa on näyttää asioita, suunnittelija tekee tärkeitä valintoja siitä, millaisia henkilöitä kuvissa esitetään. Ja kun visuaalinen kieli on tulkinnallista, sarjakuvassa voi olla tarpeen kertoa tärkeimmät asiat myös sanoin. 

 

Visualisoinnin työkalut ovat yhä useampien saatavilla, mutta graafisen suunnittelijan asiantuntijarooli korostuu entisestään. Jo viestinnän digitalisoituminen ja globaalistuminen vaativat tietämystä väreihin ja symboleihin liitetyistä kulttuurisista eroista. Käytännön suunnittelutyössä tehtävät valinnat edellyttävät myös laajaa tietoa muun muassa havaintopsykologiasta, ihmisen tiedonkäsittelystä ja mediamuodoista. Mitä monimutkaisemmaksi maailma muuttuu, sitä enemmän tarvitaan harjaantunutta näkemystä ja olennaisen oivaltamista. 

 

Tuloksena on varsinaista arjen designia, joka näkyy ja ohjaa ihmisten toimintaa. Eikä käytännöllisyys sulje pois visuaalista miellyttävyyttä tai elämyksellisyyttä. Taitavia osaajia tarvitaan laajalla skaalalla – paitsi havainnollistamaan tietoa, myös luomaan tunnelmia ja osoittamaan yllättäviä näkökulmia. Myös graafisten suunnittelijoiden itsensä tekemä tutkimus on tärkeää. Siinä suunnittelijan käytännöllinen ja ratkaisukeskeinen tietämys niveltyy akateemiseen tutkimukseen, ja esitetyt kysymykset vievät aidosti alan osaamista eteenpäin.

Silja Nikula

Graafisen suunnittelun professori

Valokuvakollaasi